”Jujutsu” (/ dʒuːdʒuːtsuː / Joo-joot-soo, japanski: 柔 術) ili je japanska borilačka vještina i metoda bliske borbe protiv naoružanih i oklopom zaštićenih protivnika u kojem majstor nema oružje ili eventualno skriveno, malo oružje poput malenog bodeža ili improviziranih varijanti istog. Riječ ”Jujutsu” može biti napisana i kao Ju-Jitsu ili Jiu-Jitsu, što su i najčešće korišteni izrazi, kao što se mogu koristiti i izrazi Jujitsu i Ju-Jutsu. Jedan od manje poznatih i rijetko korištenih izraza je i Yawara.

“Ju” se može prevesti i interpretirati kao “nježan, mekan, gibak, fleksibilan, savitljiv, ili popustljiv.” “Jutsu” se može prevesti da znači “umjetnost” ili “tehnika” i kao vještina za majstora predstavlja manipulaciju protivnikove sile protiv njega samog, umjesto da ga direktno suočava s vlastitom snagom. Jujutsu je originalno razvijen od strane samuraja u 16. stoljeću, vremenu feudalnog Japana, za borbu protiv drugih samuraja, točnije kao metoda za borbu protiv naoružanih i oklopljenih protivnika. Zbog činjenice da su se udarci protiv oklopom zaštićenih protivnika pokazali nedjelotvornim, praktikanti Jujutsu-a ili jutsuka-e shvatili su da najučinkovitije metode za neutraliziranje neprijatelja jesu bacanja, gušenja, poluge na najslabijim dijelovima oklopa, preciznije na zglobovima, člancima i slično. Sve tehnike razvijene oko principa korištenja energije napadača protiv njega samog pokazale su se kroz povijest, kao i u moderna vremena, kao nevjerojatno učinkovite, te Jujutsu danas postoji i prakticira se u mnogim formama. Štoviše, treba naglasiti da mnogi borilački sportovi vuku svoje korijene upravo iz Jujutsu-a, te koriste iste ili varijacije istih tehnika i principa na kojima Jujutsu počiva.
Sportovi i vještine kao što su Sambo, Judo, Brazilski Jiu-Jitsu, Grappling, Aikido, Hapkido, Krav Maga, Bartitsu u potpunosti duguju svoje postojanje Jujutsu-u.