Proteklog vikenda se u Lisabonu, Portugalu održalo službeno europsko prvenstvo u bjj-u, gdje je Hrvatska imala i svoje predstavnike.
Članovi HJJS-a HAJJK ”Mladost Alliance BD” iz Zagreba i Leo Neves/Checkmat, odnosno ”JJK Zadar”, ujedno i dvije najbolje akademije u Hrvatskoj, imale su nekoliko predstavnika u raznim kategorijama.
Treba pohvaliti sve sportaše koji su se natjecali, kao i nabrojati uspjehe hrvatskih predstavnika, koji su na ovom prvenstvu nadišli neke zamišljene granice i pokazali da se ”može”.

Matija Šinković(22), borac Mladost Black Dragon Alliance-a, došao je do bronce u adult kategoriji bijelih pojaseva do -100,5kg i to u svojem prvom nastupu na jednom od najvećih natjecanja na svijetu. Treba napomenuti i da je to učinio bez izgubljenog boda te dokazao sjajnu formu nakon osvojenog zlata na European Jiu-Jitsu Challenge-u u 12. mjesecu. Borna Ramić, sjajni mladi natjecatelj iz Zadra također je odradio fenomenalan posao u adult kategoriji smeđih pojaseva do 76 kilograma i najavio velike stvari u budućnosti, kao i njegov mlađi brat Tomislav, koji, iako nije uspio doći do medalje u kategoriji adult smeđih do -82 kilograma, puše za vrat svojem bratu i sigurno ćemo ga u budućnosti gledati na podijima. Od ostalih natjecatelja treba spomenuti i to da je Bruno Vuksan Ćusa u kategoriji adult ljubičasti pojas ispao u drugom kolu, kao i Lovre Jurin u istoj kategoriji, dok je mladi Tin Vuksan u adult plavim pojasevima ispao prvo kolo. Sve u svemu, nekoliko sjajnih pobjeda i odlično izdanje mlade Zadarske ekipe.

JJK ”BJJ Donji Miholjac”, također član saveza, iz godine u godinu također bilježi sve bolje rezultate, pogotovo u ženskim kategorijama, u kategoriji adult plavih pojaseva, Ana Marija Rušanac u -64kg, te Marija Pavlović u -58,5kg stigle su do četvrtfinala i pokazale rezultate velikog truda koju gospoda treneri Danijel Rušanac i Domagoj Pavin kontinuirano ulažu već godinama. Treba reći i da je doista minimalno trebalo da mlade djevojke dohvate medalje, uz malo sreće podij je bio dostupan, no zato ostaju velike nade i očekivanja za slijedeću godinu.

Srebrnu medalju u adult kategoriji ljubičastih pojaseva do -100,5 kilograma osvojio je David Vojnović, natjecatelj Mladost Black Dragon-a Zagreb koji je svojom sjajnom tehnikom pokazao zašto je jedan od najboljih hrvatskih parteraša, u finalu je platio danak fizičkoj nespremnosti, posljedicom dugog izbivanju s Jiu Jitsu borilišta i ostao bez snage, ali i takav je pokušao napasti svojeg protivnika koji je ipak pobijedio s malom bodovnom razlikom i naposljetku zasluženo uzeo zlato.

Povijesni uspjeh za Jiu Jitsu u Hrvatskoj postigao je sjajni Vedran Ikić, borac dugo poznat svima koji se bave ovim sportom kao jedan od najboljih hrvatskih natjecatelja. Vedran Ikić, crni pojas iz Zadra, odlučio se natjecati u master1 kategoriji iako se službeno mogao prijaviti u master 3 kategoriju gdje bi mu uspjeh bio gotovo zajamčen. Gospodin Ikić je sa svojih 40 godina odlučio kako mu je bolje okušati se u nepredvidivoj i težoj master 1 kategoriji u koju se mogu prijavljivati borci koji su prešli 30 godina, te koji su itekako sposobni pobjeđivati i u adult kategorijama. 40 godišnji Zadranin je nekim poznatim natjecateljima očitao lekciju te završio sve svoje protivnike unutar 5 minuta prisiljavanjem na predaju, čisto, bez dvojbi i za svaku pohvalu. Zlato na European Open Championship-u u master1 kategoriji crnih pojaseva do -100,5 kilograma odlazi u Hrvatsku, točnije Zadar i otvara novu stranicu za Jiu Jitsu u našoj zemlji.

Na kraju, treba spomenuti i kraljicu svih kategorija, apsolutnu adult kategoriju za crne pojaseve, koja je po prvi puta u povijesti imala i hrvatskog predstavnika. Matko Kvesić, borac Mladost Black Dragon Alliance-a, također dobro poznat svima koji prate borilačku scenu, bio je jedan od dva Alliance-ova predstavnika u apsolutnoj kategoriji na jednom od 4 najveća svjetska Jiu Jitsu turnira(po broju natjecatelja najveći), što je već samo po sebi uspjeh i čast uzevši u obzir veličinu tog moćnog tima koji u svojim redovima ima svjetske prvake svih mogućih kategorija… Matko se svojim nastupom svrstao među doista impresivna imena koji su branili boje Alliance-a u apsolutnoj kategoriji na najvećim natjecanjima, kao što su: Rubens Charles Cobrinha, Bruno Malfacine, Michael Langhi, Lucas Lepri, Dimitrious Souza, Leonardo Nogueira, Gabi Garcia, te aktualni prvak svijeta Bernardo Faria, kao i jedan od najboljih Jiu Jitsu boraca svih vremena Marcelo Garcia. Matko Kvesić, koji se inače natječe u adult kategoriji crnih pojaseva do -88 kilograma, borio se protiv kasnijeg osvajača zlata u ultra teškoj kategoriji, Pedra Moure koji je bio nekih dvadesetak kilograma teži. Matko je u svojem prvom nastupu u kraljici svih kategoriji pružio nadahnut otpor i pokušao iznenaditi svojeg protivnikaraznim pokušajima gušenja, međutim, Pedro Moura je ipak preiskusan i prekvalitetan borac da bi to dopustio te je naposljetku slavio na bodove. Bez obzira na ishode, hrvatska ekspedicija u Portugalu 2016. upisala je neke nove stranice u knjigu povijesti Jiu Jitse u Hrvatskoj, te otvorila jedna nova vrata za generacije koje dolaze pokazavši im kako se i protiv onih najboljih, onih koji su nam do jučer držali seminare, može.