Rezultatski najuspješnije Svjetsko prvenstvo u povijesti hrvatske Ju-Jitsu reprezentacije održano je u razdoblju od 29. listopada do 7. studenog 2022. godine u Abu Dhabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Na Prvenstvu je nastupalo  8 sportaša u seniorskoj konkurenciji (7 disciplina Jiu-Jitsu i  sportašica u disciplini fighting) i 7 sportaša mlađih uzrasta (1 sportaš U21, 2 sportaša U18 i 4 sportaša U16), ukupno 15 reprezentativaca. Razina prikazanih vještina i spremnosti naših sportaša je bila na odličnoj razini, a  zlatna medalja, Nadina Biljanović, i brončana medalja Luke Škorića u seniorskoj i brončana medalje Vlade Blaževića u kategoriji mlađih uzrasta, dokaz su odličnog rada trenera i sportaša. U nastavku dostavljamo kratko izvješće o nastupima naših sportaša:

Nadina Biljanović (27 g., Adult, Fighting, +70kg). Naša najtrofejnija Ju-Jitsu sportašica osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju. Nadina se natjecala u kategoriji preko 70 kilograma u disciplini fighting gdje je u četiri nastupa izborila četiri pobjede, te nakon europskog stigla i do svjetskog zlata. To je njena šesta medalja s velikih natjecanja.  
Članica borilačkog kluba Judo & jujitsu Black Belt ostvarila je četiri pobjede u četiri borbe. Ovo joj je šesta medalja s velikih natjecanja u karijeri te prvo svjetsko zlato. 

Stjepan Neubauer (20 g., Adult i U18, Jiu-Jitsu, -69kg). U  posljednjem danu turnira za seniorski dio reprezentacije prvi je nastupio u kategoriji -69kg naš najmlađi seniorski reprezentativac Stjepan Neubauer. Za Stjepana, koji ima samo 20 godina, ovo je prvo natjecanje na svjetskoj razini u seniorima. Izgubio je borbu na bodove te, kako se borio u pretkolu, nije imao mogućnosti ići u repesaž. U kategoriji U21 nedostajalo mu je malo više sportske sreće do medalje. Bez obzira na rezultat, za mladog Stjepana je ovo vrijedno iskustvo te ga bez sumnje očekuje uspješna sportska karijera. 

Ivan Matešić (29 g., Adult, Jiu-Jitsu, -69kg), osvajač brončane medalje na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Izraelu, nastupio je u kategoriji -69kg. Ivan je s lakoćom završio prvog protivnika da bi u drugom kolu naišao na protivnika svjetskog kalibra, domaćeg borca (UAE) koji ga je pobijedio na temelju minimalne bodovne prednosti. U repesažu je nažalost za Ivana uslijedila slična borba sa identičnim rezultatom. Protivnik je ovoga puta bio iz Kanađanin koji je za dlaku bio bolji od našeg reprezentativca. Unatoč tome što je Ivan upisao jednu pobjedu i dva poraza, pružio je vrlo dobre borbe te se nadamo kako će, uz malo više sreće, dogodine uslijediti i bolji rezultat.

Max Arnold (25 g., Adult, Jiu-Jitsu, -77kg). Osvajač brončane medalje sa ovogodišnjeg Europskog prventva u Izraelu,  u kategoriji do 77 kilograma nije imao sreće sa ždrijebom i već u prvom kolu naletio je na Pedra Ramalha, kasnijeg osvajača turnira. Arnold je tijesno izgubio na bodove, ali nakon toga nije bilo snage za kvalitetan nastup u repesažu gdje je izgubio od domaćeg borca. 

Jakov Jović (25 g., Adult, Jiu-Jitsu, -85kg). Najugodnije iznenađenje turnira je ovoga puta bio Jakov Jović koji je ostvario najbolji plasman u disciplini Jiu-Jitsu nakon Luke Škorića (3.mjesto) te zauzeo odlično 5. mjesto. Jakov Jović, član JJK Zadar,  je odradio najviše borbi od svih naših boraca te upisao četri pobjede i dva poraza. Nakon dvije pobjede izgubio je od domaćeg borca (UAE) ali je nakon toga nastavio svoj pobjednički niz te kroz još dvije lavovske bitke došao do borbe za 3. mjesto. Protivnik je bio relativno poznat, vrlo iskusan Izraelski borac svjetske klase, Sasmmah Sar. Jakov je pružio vrlo dobru partiju međutim zahvaljujući iskustvu protivnik se bolje taktički postavio te je odnio pobjedu na bodove . 

Lovre Jurin  (26 g., Adult, Jiu-Jitsu, -85kg). Lovre je izgubio na bodove  od Francuza u prvom kolu. Uslijedio je repesaž u kojem je protivnika završio polugom na nogu, međutim u borbi nakon te je opet poražen sa minimalnim bodovnim zaostatkom.

Matko Kvesić (37 g., Adult, Jiu-Jitsu, -94kg). Legenda hrvatske Jiu-Jitsu scene, završio je sedmi u kategoriji do 94 kilograma. Kvesić je slavio u prvoj borbi, ali u drugom kolu naišao je na Faisala Al Ketbija, domaćeg predstavnika i borca koji je nekoć nastupao u hrvanju slobodnim stilom. Prema navodima Hrvatskog Ju-Jitsu saveza (izbornik Luka Lanščak), domaći borac prošao je uz veliku naklonost sudaca. Kvesić je nakon toga upisao pobjedu i poraz u repasažu i završio je sedmi.

Luka Škorić (32 g., Adult, Jiu-Jitsu, +94kg). Posljednji Hrvatski natjecatelj prvog dana seniorskog dijela natjecanja bio je Luka Škorić,  član HAJJK Mladost BD iz Zagreba, koji je nastupio u kategoriji +94 kilograma. Luka je upisao dvije pobjede nakon kojih je izgubio u polufinalu od višestrukog svjetskog prvaka Saka Aleksandra. Uslijedila je borba za treće mjesto protiv domaćeg borca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u kojoj je Luka u odličnom nastupu odnio pobjedu u golden score-u rušenjem protivnika, čime je osvojio treće mjesto i brončanu medalju. Nakon nekoliko osvojenih medalja na Europskim prvenstvima, ovo je prva medalja za Luku Škorića na svjetskom prvenstvu, nadamo se ne i posljednja.

Vlado Blažević (17 g., U18, Jiu-Jitsu, -81kg), član JJK Factory iz Đakova, izborio je brončanu medalju za Hrvatsku  zaista impresivnim nastupom u kategoriji U18 do 81kg!  Nakon poraza u prvom kolu od Angolca Erika Rodrika Rodriga Barrosa na bodove, naš Vlado ubacuje u višu brzinu, te predstavnika Njemačke Toma Lindea završava na armbar (poluga na ruci), Izraelca Amara Jizhaqa na toe hold (poluga na stopalu), Tajlanđanina Kenneth Thongsonga opet na arm bar, a Brazilca Pedra Nascimenta na walkover.

Za kraj ćemo spomenuti i ostale naše mlade nade koje su nastupile na Prvenstvu, a od kojih u budućnosti možemo očekivati velike rezultate:

Nora Filić (14 g., U16, Jiu-Jitsu, -44kg), 7.mjesto.

Rubi Bosnić (15 g., U16, Jiu-Jitsu, -63kg),  9.mjesto.

Mark Jobst (15 g., U16, Jiu-Jitsu, -50kg), 7.mjesto.

Matija Preksavec (15 g., U16, Jiu-Jitsu, -66kg), 13.mjesto.

Teo Vuletić (17 g., U16, Jiu-Jitsu, -81kg), 17.mjesto.

Za kraj sve pohvale reprezentativcima, njihovim klubovima i trenerima na predanom radu, te trenerskoj ekipi koja ih je pratila na Svjetskom prvenstvu, Izborniku Luki Lanščaku te trenerima Andreju Jovanoviću, Miri Erkapiću, Frani Velčiću te Ivanu Tomašiću. 

Preuzmi dokument sa rezultatima ovdje.